knap-privat.png
mortalin-logo-web

Faraomyrer

Beskrivelse:

En lille, lys gullig myre. Arbejderne er 2-2,5 mm, hannerne lidt større, mens dronningerne måler 4-5 mm 


Det er en ganske lille, lys gullig myre. Arbejderne er 2-2,5 mm, hannerne lidt større, mens dronningerne måler 4-5 mm.
Faraomyren, Monomorium pharaonis L., ses ofte i lejlighedsbyggerier, hvor den kan brede sig ud i hele boligkomplekset. 

Bekæmpelse af faraomyrer skal ske i hele opgange, da det ellers ikke nytter noget. Faraomyren kommer ofte fra fødevareforretninger, bagerier og hoteller.

Faraomyren en tropisk myre, som efterhånden er blevet udbredt til hele jorden. Faraomyren har været kendt i Danmark siden 1920 og betragtes som et skadedyr. Den er hos os helt afhængig af centralvarme eller anden form for stadig opvarmning.

 

Biologi


Det er en ganske lille, lys gullig myre. Arbejderne er 2-2,5 mm, hannerne lidt større, mens dronningerne måler 4-5 mm. Faraomyren lever i kolonier, men i modsætning til de fleste andre myrer er der som regel mange dronninger i hvert bo. Nye kolonier dannes på en ret enestående måde, idet nogle arbejdere, hanner og dronninger forlader den oprindelige koloni, når den har nået en vis størrelse, og tager æg og larver med sig.

Boene anlægges i mørke hulrum og sprækker, gerne nær en varmekilde, for faraomyrer foretrækker at bo ved temperaturer på 27-30° C. De ofte mange kolonier i en inficeret bygning lever i fredelig sameksistens og står i en vis grad i forbindelse med hinanden.
I boet findes de æglæggende dronninger, æg, larver og pupper samt en del arbejdere, som er beskæftiget med at fodre og passe afkommet.

Udviklingen fra æg til voksen tager omkring 40 dage. Nye kolonier kan dannes på alle tider af året, ligesom hanner og dronninger bliver udklækket fra tid til anden, ret uafhængigt af årstiden.

Parringen finder sted i hulrum og sprækker, og en egentlig sværmning ses aldrig, selvom hanner og dronninger har vinger. Hannerne dør kort efter parringen, mens dronningerne afkaster vingerne og søger tilbage til de oprindelige kolonier. De lever kun kort tid (3-4 måneder), så der må hele tiden være unge dronninger til at overtage æglægningen.

De myrer, man møder frit fremme, er arbejdere, som leder efter vand, eller er beskæftiget med at bringe dette tilbage boet. Har de fundet en fødekilde, vil de følge meget faste ruter til den, idet de orienterer sig efter duftspor, som de selv udlægger.


Faraomyrer

Spalte 2:

Tiltrækkes af alle fødevarer


Faraomyren findes hyppigst i fødevareforretninger og –lagre, men forekommer også i kantiner, bagerier, hoteller og hospitaler samt i private beboelser. Alle slags fødevarer angribes, især syltetøj, sukker og honning, men også i kødvarer, ost og fedtholdige ting finder man dem. På deres spiseseddel står også døde insekter, herunder insektsamlinger, døde mus, museekskrementer og lignende.


Skade og smitte


Større skade gør faraomyrerne normalt ikke, men de kan selvfølgelig virke irriterende med deres utrolige evne til at finde ind alle vegne. På hospitaler kan de dog udgøre en vis risiko som smittespredere. De kan trænge ind under bandager, de opsøger med forkærlighed sår, og de kan finde vej ind i sterile pakninger.

Man får normalt faraomyrer ved at indføre ting, som indeholder et større eller mindre samfund af skadedyr. Da myrekolonien kun kræver ganske ringe plads – man har f.eks. fundet en koloni i et knivskaft og i en brevmappe – bør man være forsigtig, når man flytter ting fra en ejendom med faraomyrer.
Inden man går i gang med en skadedyrsbekæmpelse, bør man undersøge faraomyrernes udbredelse i ejendommen, så bekæmpelsen kan foretages samlet i hele det angrebne område.


 

Tilbage

Logo-NPMA.png
Logo-BPCA
Logo-CEPA.png
Logo-BS.png

Mortalin er sponsor for:

Logo-Boernecancerfonden
Logo-Team-Rynkeby

A/S Mortalin

Bråbyvej 76 - 4690 Haslev

Tlf.: 88 42 00 00 - E-mail: service@mortalin.dk

CVR: 2438 5914

 

Cookie politik

ikon-luk-knappe
PAGE NOT FOUND (id: 382)
image001.png
BilledeLink:
Bierne
image003.png
image001.png
BilledeLink:
Bekæmpelse myrer
image003.png
image001.png
BilledeLink:
Fødevaresikkerhed
image003.png
image001.png
BilledeLink:
Skadedyrsbekæmpelse
image003.png
image001.png
BilledeLink:
Insektnet
image003.png