knap-privat.png
mortalin-logo-web

Husbukke

Beskrivelse:

Husbukke – forebyggelse og bekæmpelse


Husbukke er skadedyr, og de skal bekæmpes med et specialmiddel, som sprøjtes på det angrebne træ – det træ, som larverne lever af.
Skadedyrsbekæmpelse med konserveringsmidler forgifter larverne. En konservering mod træskadedyr holder i en lang årrække, og MORTALIN giver derfor ofte 10 års garanti på behandlingen.


Biologi


Husbukken er en mørkegrå 8-30 mm lang flad bille. Den er håret, har lange følehorn og 2 skinnende sorte knopper på rygsiden. Den er det træskadedyr, der anretter de største skader på bygningstømmer.

Husbukken lægger 60-100 æg ad gangen grupper på 10-20 æg. Æggene lægges i nåletræer.Efter nogle uger udklækkes larverne, som straks gnaver sig ind i træet, hvor de lever i 3-6 år – enkelte op til 12 år, alt efter temperaturforhold og træets næringsværdi.
Larven vokser – ”gnaver sig større og større”. Hver dag æder den sin egen længde frem i træet, og da larven kan blive op til 30 mm lang og 6 mm tyk, kan en enkelt larve anrette store skader. Et fint lag boremel i larvens gange, er det eneste, der røber dens tilstedeværelse.

Den voksne larve søger tilbage under træets overflade. Her laver den en puppehule og venter på sin forvandling til flyvefærdig husbuk. Når det er sket, bryder den det papirtynde dække over puppehulen og den nye husbuk går straks i gang med at finde sig en partner. Parringen sker ofte i løbet af få dage, og da en husbuk flyver godt, lægger den ofte den nye generation af æg langt fra det flyvehul, som den lavede på vej ud af træet.

Ødelægger tagkonstruktioner


Et husbukke-angreb er vanskeligt at konstatere og opdages oftest efter, at 2 til 3 generationer har hærget træet. Har husbukkelarven gode levebetingelser kan de ødelægge en tagkonstruktion totalt på 10-15 år.


Husbukke

Spalte 2:

Bekæmpelse af Husbukke


Det kræver ofte ekspertviden. MORTALIN har stor erfaring i forebyggelse og bekæmpelse af husbukke, som meget hurtig kan blive en dyr gæst, hvis man ikke får en professionel hjælp. Det er derfor ikke uden grund, at husbukke betragtes som et alvorligt skadedyr.

Ekstraordinær behandling


Hvis træskadedyrene har angrebet et overfladebehandlet, malet eller lakeret træværk, f.eks. værdifuldt inventar og antikviteter, foretager vi ofte imprægneringen ved trykinjektion eller med kanyle – en effektiv men tidskrævende metode.

Tilbage

Logo-NPMA.png
Logo-BPCA
Logo-CEPA.png
Logo-BS.png

Mortalin er sponsor for:

Logo-Boernecancerfonden
Logo-Team-Rynkeby

A/S Mortalin

Bråbyvej 76 - 4690 Haslev

Tlf.: 88 42 00 00 - E-mail: service@mortalin.dk

CVR: 2438 5914

 

Cookie politik

ikon-luk-knappe
PAGE NOT FOUND (id: 382)
image001.png
BilledeLink:
Bierne
image003.png
image001.png
BilledeLink:
Bekæmpelse myrer
image003.png
image001.png
BilledeLink:
Fødevaresikkerhed
image003.png
image001.png
BilledeLink:
Skadedyrsbekæmpelse
image003.png
image001.png
BilledeLink:
Insektnet
image003.png